27/3/13

Το ντοκιμαντέρ «Κοινωνική Οικονομία: Εναλλακτική Λύση»

Το ντοκιμαντέρ «Κοινωνική Οικονομία: Εναλλακτική Λύση» της Σοφίας Παπαχρήστου παρέχει πολύτιμες hands-on εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένα συνεταιρισμός σε διάφορους παραγωγικούς τομείς. Η Σοφία Παπαχρήστου (σκηνοθέτις και παραγωγός) και ο Κωστής Παπαναστασάτος, ταξίδεψαν επί 30 ημέρες σε 40 διαφορετικές ευρωπαϊκές τοποθεσίες σε Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα για να πάρουν συνεντεύξεις και να παρουσιάσουν, με τη βοήθεια των ίδιων των πρωταγωνιστών, παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας δια μέσου διαφορετικών μορφών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Από τον τραπεζικό τομέα, μέχρι τον κλάδο της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του αγροτουρισμού, της επαναχρησιμοποίησης κ.ά. το ντοκυμαντέρ αναδεικνύει δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας.


Το ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την μέρα που προβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο (20/2/2013). Προβάλεται ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας ως ένα εργαλείο για την τροφοδότηση της συζήτησης για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές (συνεταιριστικές) επιχειρήσεις, έναν άλλο - υπαρκτό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο - κόσμο που απασχολεί ήδη 11.000.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει τον “τρίτο δρόμο” της οικονομίας. Σε καιρό κρίσης στην Ελλάδα συζητείται τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ανθίσουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Την παραγωγή του ντοκιμαντέρ έχουν από κοινού υποστηρίξει ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και το Γερμανικό Ινστιτούτο Heinrich Boell Stiftung.